kuchnia - przepisy i inne ciekawostki kulinarne

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

Mario

Ns/Nc

Post: #48282 Mario
pt mar 01, 2013 7:22 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:26 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48286 ikxio
sob mar 02, 2013 12:01 pm

mile są te organizacje - choc nie zawsze nazywa sie je cofradías - u mnie w okolicy wola sie na to peñas - i raczej są zwiazane nie z gastronomia a kreca wokol fiesty Moros y Crestianos - a Mario - choc ubranka korporacyjne ladne to zdecydowanie od czasow studenckich i sztandarowej potrawy na szybko czyli fasolki po bretonsku :wink: jakos do straczkowych na talerzu przekonania nie mam.

realmadryt1
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: sob mar 02, 2013 5:07 pm

Post: #48296 realmadryt1
sob mar 02, 2013 5:16 pm

To takich stowarzyszeń musi być multum. Czy można należeć do kilku jeżeli ma się kilka ulubionych potraw?. Szkoda że u nas nie ma takich festynów konkretnych dań. Ciekawe jak by wypadł schabowy z kapustą haha
Ostatnio zmieniony pn mar 04, 2013 11:04 am przez realmadryt1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48300 ikxio
sob mar 02, 2013 11:06 pm

realmadryt1 z tego co wiem to chyba tylko sympatykow Barcy i Merengues jakies ostracyzmy dotycza (choc już nie ich malzonkow) a kluby to sie tworza samoistnie i jak trafia na dobrego organizatora to sie rozrastaja :D
ja jako jedyna Polka w urbanizacji mam swoj fan klub w postaci kibicow At.Madrid - sztuk 3, plci meskiej. konsumentów frytek i brandy pod herbate z hibiskusa w trakcie meczu i wymiany kulinarnej - sztuk wiecej i zmiennych pod wzgledem plci i wiekowo, bo mlode sztuki do stada przylaczaja sie jak zglodnieja a poczuja nalesniki.

Mario

Ns/Nc

Post: #48416 Mario
ndz mar 10, 2013 4:21 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:27 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Mario

Morszczuk inaczej

Post: #48708 Mario
ndz kwie 07, 2013 7:36 am

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:28 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48713 ikxio
pn kwie 08, 2013 2:52 pm

dopiora sie serwetki - hiszpanskie proszki są do tego przystosowane, nie dopieraja sie natomiast plamy z herbaty :wink:
wszystko pieknie, ale ja nie cierpie sosow na bazie tinta de calamares bo dodanie tego przysmaku dla mojego podniebienia jest pewnym i sprawdzonym sposobem na zepsucie potrawy. :cry: a niestety zwlaszcza w okolicach Walencji i Alicante stosowany jest do bardzo wielu rzeczy jak pisales, ze szczegolnym uwzglednieniu ryzu - ja sie zawsze upewniam czy zamawiane danie przypadkiem z tym nie jest. ale to kwestia gustu - bo karczochow tez nie lubie - jedyne jakie zjem to zapieczone na blasze z kawaleczkiem masla i sola (tak jak sie robi w Polsce rydze)

Annodob
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: wt kwie 09, 2013 11:22 pm
Lokalizacja: JwR

Post: #48834 Annodob
pn kwie 15, 2013 2:37 pm

Tu jest ksiegarnia online gdzie są książki ze smakołykami hiszpańskimi :)

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48835 ikxio
pn kwie 15, 2013 3:06 pm

Annodob pisze:Tu jest ksiegarnia online gdzie są książki ze smakołykami hiszpańskimi :)

ja osobiscie wole organoleptycznie poprobowac, choc czytanie reczywiscie nie tuczy. :D

Mario

Ns/Nc

Post: #48908 Mario
czw kwie 18, 2013 1:50 am

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:28 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48913 ikxio
czw kwie 18, 2013 3:57 pm

ale slinka cieknie na sam widok :D

Mario

Ns/Nc

Post: #48995 Mario
sob kwie 27, 2013 2:19 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:29 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48996 ikxio
sob kwie 27, 2013 3:09 pm

mMrio a co bys powiedzial na zamiast konfitowac - udusic? my nie gesi - swoj jezyk mamy, nawet jak skladniki egzotyczne bywaja :wink:
co do reszty? pychota ja to jadam z pospolitym plackiem kartoflanym made by moja babcia

Mario

Ns/Nc

Post: #48998 Mario
sob kwie 27, 2013 3:19 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:30 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48999 ikxio
sob kwie 27, 2013 3:32 pm

DYĆ, DYĆ :oops: racje przedmowcy przyznaje - choc ja niechetnie pokrywek uzywam i moje duszenie to jest wlasnie takie konfitowanie - widac jak ten mieszczanin w komedii Moliera to wiem co dobre a nie umiem nazwac ? woda plus oliwa to smakowa trucizna w sosie. tu sie zgodze. woda i tluszcz w potrawie? chyba rosol? taki z oczkami, bo ja tutejszych sopas nie lubie

Mario

Ns/Nc

Post: #49062 Mario
sob maja 04, 2013 3:44 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:30 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #49064 ikxio
sob maja 04, 2013 5:41 pm

a są z odrobinka czosneczku? to reflektuje :D
a zestawiene zielenin ciekawe

Mario

Ns/Nc

Post: #49066 Mario
sob maja 04, 2013 5:55 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:31 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Mario

Ns/Nc

Post: #49115 Mario
pn maja 06, 2013 10:37 pm

:lol:
Ostatnio zmieniony wt lis 26, 2013 2:31 am przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #49124 ikxio
wt maja 07, 2013 1:54 pm

ja takie cudo dawno temu w miesnym widzialam - to są flaki baranie- robi sie z tego ponoc typowe danie dla Cuenca - plato de Zarajos
tu masz przyklad: http://gastronomia.excite.es/plato-tipi ... 30258.html
ja dalej pasuje, bo baranina z wyjatkiem chuletones a la barbacoa to nie moje :wink:


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość