kuchnia - przepisy i inne ciekawostki kulinarne

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

hotanka
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: czw lis 26, 2015 1:50 pm
Lokalizacja: Sewilla

Post: #54137 hotanka
czw lis 26, 2015 2:12 pm

Gazpacho, Gazpacho, i jeszcze raz Gazpacho! Jest dużo przepisów w internecie, ja najbardziej lubię z truskawkami.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #54138 ikxio
czw lis 26, 2015 4:21 pm

gazpacho z truskawkami? 8O
już rozumiem - to tak troche jak sushi z chinskiej kapusty, kaszy gryczanej i solonego sledzia.
może i smaczne, ale nazwa???

fejkzbrods
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: sob cze 04, 2016 5:18 pm
Kontaktowanie:

Post: #54985 fejkzbrods
sob cze 04, 2016 6:00 pm

Paella z ośmiornicą i szparagami
Składniki
2 porcje

1/2 ośmiornicy ugotowanej według tej metody
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/4 szklanki białego wina
150 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli
szczypta szafranu
1 łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
1 i 1/2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy
1 szklanka wody (lub domowego bulionu jarzynowego)
1/2 pęczka szparagów
garść rukoli

Pesto z natki pietruszki:

pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy extra vergine
1/2 ząbka czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie

Ośmiornicę ugotować jak w tym przepisie. Na patelni o średnicy 26 cm na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, chwilę podsmażyć następnie wlać wino i odparować. Dodać ryż, szafran i paprykę w proszku, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty.
Wlać gorący wywar z ośmiornicy i gorącą wodę (lub bulion) i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą. Dodać szczyptę pieprzu. Gotować przez 12 minut na większym ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, resztę łodyg pokroić na kawałki. Na ryżu ułożyć kawałki ugotowanej ośmiornicy oraz szparagi, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 6 minut (zamiast dopiekać w piekarniku przykrytą paellę można też pozostawić na ten czas na kuchence na małym ogniu). Wyjąć z piekarnika i otworzyć po upływie 3 minut.
W czasie gdy dopieka się paella przygotować pesto: do pojemniczka rozdrabniacza włożyć liście natki, dodać oliwę, czosnek, sól i pieprz i zmiksować na pesto. Paellę udekorować rukolą i polać pesto.

fakitorix
n o v a t o
Posty: 4
Rejestracja: pt cze 10, 2016 8:03 pm
Kontaktowanie:

Post: #55013 fakitorix
sob cze 11, 2016 4:55 pm

Tatar z bakłażana


bakłażan 1 duży
dobra oliwa 4 łyżki
sok z cytryny z połowy cytryny
czosnek roztarty z solą 1 ząbek
pasta pomidorowa 1 łyżka
wędzona słodka papryka 1/2 łyżeczki
suszona papryczka chili drobno posiekana 1 mała
kapary drobno posiekane
sól i pieprz
całe kapary do przybrania


Wegetarianie nie muszą sobie odmawiać tatara. Zrobiony z bakłażana i odpowiednio przyprawiony jest wspaniałą bezmięsną zakąską. Przepis pochodzi z warszawskiej restauracji Słony.

Bakłażana owinąć w folię aluminiową i upiec w całości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pozwolić mu trochę ostygnąć, poczym obrać z przypieczonej skórki i posiekać w drobną kostkę. Oliwę zmiksować z sokiem z cytryny, pastą pomidorową i przyprawami. Wymieszać z posiekanym bakłażanem i kaparami. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły. Uformować 4 małe krążki (porcja na 1 osobę), każdy przybrać kaparami.

blazo
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: pt lip 08, 2016 10:15 pm
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

Post: #55304 blazo
pt lip 08, 2016 10:17 pm

gazpacho z truskawkami ???!
smakuje ? :D


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość