tortilla ze sklepu?

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

Awatar użytkownika
krystof
p a r l a n c h í n
Posty: 489
Rejestracja: wt sty 29, 2008 3:48 pm
Lokalizacja: 3miasto

tortilla ze sklepu?

Post: #51763 krystof
czw mar 06, 2014 9:51 am

cześć :wink:

w andaluzyjskich sklepach widziałem tortillę pakowaną w folię, na jakiejś takiej tacce...

...i stało na niej, że wymaga cieplnej obróbki w mikrofalówce, piekarniku... może i na patelni - nie pamiętam, bo to dawno temu było :?

natomiast pani w sklepie mówiła, że "nie, nie - spoko - można ją zjeść na zimno"

no i mam pytanie, którego celem jest dookreślenie, co pani miała na myśli mówiąc, że można:
- że da się, ale będzie niesmaczna względnie się nią zatruję
- czy raczej, że zwykło się ją jadać na zimno lub ciepło, jak kto lubi

dodam, że ostatecznie jej nie kupiłem, bo nie miałem na campingu piekarnika 8)

a że znów jadę na ten camping z tym sklepem i tą tortillą, to wolę wiedzieć :roll:

pozdrawiam, Krzysiek

loco
"c e r v a n t e s"
Posty: 4919
Rejestracja: ndz sty 04, 2004 10:17 pm

Post: #51765 loco
czw mar 06, 2014 11:28 am

czy raczej, że zwykło się ją jadać na zimno lub ciepło, jak kto lubi


Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3546
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #51766 ikxio
czw mar 06, 2014 12:38 pm

generalnie w Hiszpanii jada sie na cieplo jak swiezo zrobiona - nawet taka robiona w domu jesli nie zostanie zjedzona od razu nie zawsze bywa potem podgrzewana w mikrofali - ale mozesz spokojnie zjesc ja na zimno. jako, ze moj przepis to wygodne buty i sklep - bardzo czesto jadam na zimno i jeszcze zyje.

Awatar użytkownika
krystof
p a r l a n c h í n
Posty: 489
Rejestracja: wt sty 29, 2008 3:48 pm
Lokalizacja: 3miasto

Post: #51768 krystof
czw mar 06, 2014 1:25 pm

cześć, dzięki!

bardziej niż walory smakowe interesowała mnie informacja, czy to danie zostało wcześniej w 100% przetworzone cieplnie, czyli, czy jajca i kartofle nie będę surowe :D

ale i tak już wiem - dzięki, spróbuję!

Kuba
p a r l a n c h í n
Posty: 260
Rejestracja: ndz lis 25, 2007 8:11 pm
Lokalizacja: Gdynia/Torremolinos

Post: #51769 Kuba
czw mar 06, 2014 1:32 pm

Taka 'domowa' na zimno jest jak najbardziej ok, ale te pakowane...w obu wersjach są średnio smaczne. Chyba że masz np. Carrefoura lub coś podobnego w okolicach, tam mają taki dział w stylu garmaż, gdzie kupisz różne tzw. platos preparados przygotowane codziennie przez nich, m.in. tortille, która jest o wiele lepsza niż te pakowane w foliach z dłuugim terminem :wink: No ale generalnie - na zimno wszystko da radę, tylko smakowo jakoś tak średnio

makarenazumba
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: wt lis 25, 2014 10:46 am
Kontaktowanie:

Post: #52408 makarenazumba
wt lis 25, 2014 10:51 am

Mi kupne tortille w ogóle nie smakują... wolę je sam przygotować według sprawdzonego przepisu :)

bradleylog
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: pn mar 16, 2015 4:36 pm
Kontaktowanie:

Post: #52859 bradleylog
pn mar 16, 2015 4:38 pm

a ja tam lubię sobie samemu przyrządzić :)

rubia
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr mar 25, 2015 12:01 pm

Post: #52879 rubia
śr mar 25, 2015 12:22 pm

Też jadłam taką z paczki i na ciepło i na zimno i jakoś nie mam takich traumatycznych wspomnień :) Mnie smakowała taka tortilla, ale to Hiszpan kupował to może wiedział którą kupić :D

xperia100
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: śr mar 25, 2015 10:09 pm

Post: #52891 xperia100
śr mar 25, 2015 10:10 pm

Ostatnio moja koleżanka zrobiła taką domową i szczerze była bardzo dobra i nawet się nie odbijała.

niemamnie
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 30, 2015 11:59 pm

Post: #52920 niemamnie
wt mar 31, 2015 12:01 am

Możesz od niej przepis wziąć?

marrekf
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: pn mar 30, 2015 9:36 pm
Kontaktowanie:

Post: #52921 marrekf
wt mar 31, 2015 12:01 am

uwielbiam tortille, najlepiej samemu w domu zrobić :D

kasian85
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: sob kwie 18, 2015 9:59 pm

Post: #53044 kasian85
sob kwie 18, 2015 10:02 pm

Ja tez jestem zwolennikiem tortilli domowej, ewentualnie w restauracji... takie sklepowe jakos do mnie nie przemawiaja...

jamniego
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: śr maja 20, 2015 3:11 pm

Post: #53253 jamniego
śr maja 20, 2015 3:17 pm

Tak, takie tortille to sie robi szybciej niż naleśniki i wychodzi duuużo taniej i zdrowiej!

Awatar użytkownika
kozzanna85
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr maja 27, 2015 1:26 pm
Kontaktowanie:

Post: #53271 kozzanna85
śr maja 27, 2015 2:15 pm

Trudno nie zgodzić się z przedmówcami... ostatnio miałam okazję jeść sklepową tortillę i załamka mnie wzięła. To zupełnie nie ten smak. Jednak warto zrobić samemu, najlepiej smakuje :)

tabacz
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: czw cze 04, 2015 1:56 am
Kontaktowanie:

Post: #53319 tabacz
czw cze 04, 2015 1:59 am

Oj w życiu nie jadłam lepszej niż w Barcelonie. Dobrze, że wracam do Hiszpanii w tym tygodniu...

hotanka
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: czw lis 26, 2015 1:50 pm
Lokalizacja: Sewilla

Post: #54216 hotanka
śr gru 23, 2015 4:26 pm

To może skoro już każdy z Was tak wychwala domowe tortille podacie jakiś przepis? Może sama bym się skusiła i zrobiła, bo jeszcze tego wyzwania się nie podejmowałam.

Anka Niespodzianka
n o v a t o
Posty: 18
Rejestracja: wt lut 09, 2016 11:53 pm

przepis na tortillę

Post: #54400 Anka Niespodzianka
śr lut 10, 2016 1:21 am

Tortilla española lub tortilla de patatas to rodzaj omletu przygotowywanego z ziemniaków. Można dodać do niej również warzywa lub mięso. Przygotowanie hiszpańskiej tortilli polega na podsmażeniu cebuli razem z ziemniakami, a następnie zalaniu ich rozbełtanymi jajkami i usmażeniu na patelni (można też zapiekać w piekarniku).
Składniki;
-5 -6 średnich ziemniaków - podobnej wielkości, 1 cebula, 4 jajka, sól i pieprz, oliwa do smażenia

!.Ziemniaki obierz i ugotuj w całości.
2.Cebulę pokrój w kostkę, posól i podsmaż na oliwie na zloty kolor.
3.Jajka roztrzep widelcem i dopraw solą i pieprzem
4.Zdejmij cebulę z patelni i włóż na patelnię pokrojone w plastry ugotowane wcześniej ziemniaki. Podsmaż na złoto.
5.Ziemniaki, cebulę i jajka wymieszaj , zmniejsz ogień i wlej całość na niezbyt gorącą patelnię. Smaż powoli aż jajka się zetną
6.Najtrudniejszy moment! Przykryj patelnię talerzem lub drugą patelnią i odwróć ją do góry dnem tak, żeby tortilla znalazła się na talerzu Następnie zsuń ją z talerza na patelnię, żeby mogła wysmażyć się z drugiej strony.
7. Podawaj pokrojoną w trójkąty jak pizzę lub w prostokąty.
Smacznego!

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3546
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #54401 ikxio
śr lut 10, 2016 1:52 am

Kto tu tak robi tortille? Gotowane ziemniaki? Kon by sie usmial ;)

Cauliflowerpl
l i t e r a t o
Posty: 553
Rejestracja: sob sty 02, 2010 10:57 am
Lokalizacja: Navarra

Post: #54408 Cauliflowerpl
śr lut 10, 2016 11:37 am

Ojtam, ojtam, w kuchni trzeba eksperymentowac :lol:

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3546
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #54410 ikxio
śr lut 10, 2016 3:41 pm

Et tu Brute contra me? Cauliflowerpl? :lol:
co prawda znalam dziewczyne, ktora nie tylko ziemniaki i warzywka do niej gotowala naparze, ale sama tortille robila bez oliwy w mikrofalowce, zeby niskokaloryczna byla :P
no ale to byla już bardzo wysoko podciagnieta poprzeczka kuchni fuzjon

zeby nie bylo, to obrazkowy przepis na klasyczna
https://www.youtube.com/watch?v=w_3YM-DZVOE


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość