Wedzenie

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

jerzy

Wedzenie

Post: #41209 jerzy
śr paź 19, 2011 3:20 pm

Szukam kultywatorow Polskich tradycji. sam czasem wedze jakies rybki albo mieso, do tego setka bimbru.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #41212 ikxio
śr paź 19, 2011 5:54 pm

brzmi smakowicie, gdzie mieszkasz ?
o bimberek tu nietrudno - wystarczy wici wsrod tubylcow rozpuscic, gorzej z miejscem na wedzenie

jerzy

Post: #41218 jerzy
śr paź 19, 2011 8:25 pm

na forum wedzarniczym zamowilem wedzarke elektrycza BORNIAK. to elektryczny sprzet, ma termostat i agregat dymotworczy. wsad ok. 6-8 kg. mozna dymic na balkonie w nocy (dym jak 2 papierochow), a jesli postawic wiatrak obok, to tylko zapaszek zostaje

kunex

Post: #41453 kunex
śr lis 02, 2011 2:53 pm

MM ile dałeś za tą wędzarnie ? Możesz zamieścić jakiś przepis na marynowanie mięsa i ryb do wędzenia ?

jerzy

Post: #41463 jerzy
śr lis 02, 2011 8:36 pm

http://wedlinydomowe.pl/index.php

wszystko znajdziesz na forum. wedzarka to ok. 1300zl jesli mnie pamiec nie myli

Naturalna12
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: czw sie 03, 2017 9:23 am

Re: Wedzenie

Post: #56926 Naturalna12
pt sie 04, 2017 8:32 am

ewentualnie zawsze można zamówić takie specjały wprost od rolników przez xxxxxi nie trzeba sie męczyć samemu z wędzeniem

prosze nie spamowac.

furmankA
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 23, 2017 8:17 am

Re: Wedzenie

Post: #56989 furmankA
śr sie 23, 2017 8:54 am

zamiast wedzenie polecam suszenie oto przepis mozna stosowac do wielu mies:

1 kg schabu bez kości (w czasie suszenia zmniejszy swoją wagę i objętość)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
mała główka czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkowymi wędlinami)
1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki majeranku
czysta pończocha :)

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie

Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.

Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.

Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.

o tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.
_____
Biuro https://www.magostudio.pl/biuro-pracown ... trojmiasto
Ostatnio zmieniony pt sty 26, 2018 4:58 pm przez furmankA, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Re: Wedzenie

Post: #57005 ikxio
czw sie 24, 2017 1:33 pm

ciekawy przepis :) na suszonke
może byc czysta rajstopowa skarpetka? bo o ponczochy w Hiszpanii trudno (chyba, ze w sexshopie?) :wink:


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość