ostra kuchnia

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

kingaroo

Post: #39489 kingaroo
pn lip 11, 2011 9:26 am

Dzieki za przepis, na pewno sprobuje.
Migdaly tez latwo kupic bez skorek.

aniazalo92
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: czw sty 24, 2013 11:06 am

Post: #47666 aniazalo92
czw sty 24, 2013 11:10 am

ikxio pisze:po kolei - nie chodzi o skorki z daktyla tyko z migdalow - są gorzkie i niesmaczne
a moje zraziki - wykladam spod garnka cebula zeby sie mieso nie przypalilo i dusze na malym ogniu do miekkosci, podlewam woda a jak od przybytku glowa nie boli to bialym winem


A długo z tym winem musiałyby się dusić? I jak smakują? :D

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #47683 ikxio
pt sty 25, 2013 6:30 pm

dusze tyle co z woda, ale są bardziej kruche wiec polecalabym spinac wykalaczkami lub metalowymi szpileczkami, nie zawiazywac nitka.

panorama
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: ndz lut 17, 2013 11:14 pm

Post: #48045 panorama
ndz lut 17, 2013 11:33 pm

Patatas bravas! Same w sobie nie są pikantne, ale mają ostre sosy.
Ostatnio zmieniony wt lut 19, 2013 12:21 am przez panorama, łącznie zmieniany 1 raz.

Mario

Post: #48065 Mario
pn lut 18, 2013 7:19 pm

Tabasco:
Pol szklanki koncentratu pomidorowego. Dodac lyzeczke (do herbaty) sosu Tabasco. Wymieszac wszystko i podgrzac 3-4 minuty na wolnym ogniu.
.......................................................................

Chrzanowy:
Polowe lyzeczki maki rozmieszac w garnku z zimnym rosolem (szklanka), doprawić sola, cytryną i cukrem. Wlożyć lyzke lub dwie tartego chrzanu, podgrzac i dodac slodka smietane. Podgotowac 5 minut. Mozna dodac troche kopru ... nabierze specyficznego smaku.

Elektrimo

Post: #48067 Elektrimo
pn lut 18, 2013 9:47 pm

Nie wiedziałam, że tak prosto da się go zrobić, zawsze myślałam, że to bardziej skomplikowane.
Ostatnio zmieniony wt lut 19, 2013 5:14 pm przez Elektrimo, łącznie zmieniany 1 raz.

Mario

Post: #48077 Mario
wt lut 19, 2013 6:19 am

Kuchnia jest prosta. Tak jak malowanie pedzlem. Dos pinceladas, cambian el cuadro.
Wszystko zalezy od kreacji i intuicji smakowo organoleptycznej (wlasnej). Wtedy "twoi" beda mówic: "U "Electrimo" jest najlepszy (oryginalny) smak". NIE KRUPNIK (soso) który znam (D.).
Kuchnia to fascynujacy swiat. Produkty, smaki, nastrój, muzyka (piano), .... incluyendo los "orgasmos mentales organolépticos". Y otros (reales).
Przyjedz na "ksztalcenie". Za 1 miesiac bedziesz ... mistrzynia kuchni hiszpanskiej ... tej lagodnej i tej "ostrej". :)

realmadryt
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: wt lut 19, 2013 2:27 pm

Post: #48082 realmadryt
wt lut 19, 2013 2:30 pm

kingaroo pisze:A ja sama robie te daktyle zawiniete boczkiem i zapiekam w piecu, bardzo latwo i szybko, a goscie są zachwyceni. Jesli chodzi o hamburgery to bardzo polecam siec sklepow "Hamburguesa Nostra" w Madrycie (zainstalowanych w lepszych mercados), sprzedajaca hamburgery z wysokiej jakosci miesa, w 30 roznych smakach (w weekendy maja nawet Kobe). Jak mawial moj sp. Tata: "niebo w gebie".


:roll: :oops: :oops: moj faworyt!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #48086 ikxio
wt lut 19, 2013 3:13 pm

nikt nie powiedzial, ze dobra kuchnie musi byc skomplikowana - wazny jest surowiec i pomysl. a czy ona narodowa czy fuzjon? czy to wazne?

bocian
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: śr lut 20, 2013 4:16 pm
Kontaktowanie:

Post: #48109 bocian
śr lut 20, 2013 4:19 pm

I przede wszystkim czas i chęci na wprowadzanie nowości w swojej kuchni. Także bardzo lubię coś nowego, no ale lenistwo i brak czasu doskwiera.

sonia101
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: śr paź 09, 2013 12:22 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post: #50695 sonia101
wt paź 15, 2013 6:03 pm

Co do ostrości przypraw, to przypomniała mi się jedna moja historia - trochę off-topicowo. Kiedyś zawsze kojarzyło mi się, że to co jest czerwone to będzie ostre. Po mojej podróży do Chin odkryłem, że kolor potrawy z kolorem pomarańczowym (sosem, posypką itp) są gorsze. Także uważajcie na pomarańczowy kolor! :)

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #50704 ikxio
śr paź 16, 2013 1:51 pm

wiekszosc przypraw typu curry ma taki pomaranczowawy kolorek ze wzgledu na dodatek kurkumy (ja osobiscie dalekowschodnich mieszanek przyprawowych nie lubie)

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #50772 ikxio
wt paź 22, 2013 10:17 am

skad ten pomysl? Hiszpanie zup jako takich nie uznaja

Komdrak
n o v a t o
Posty: 2
Rejestracja: pn paź 21, 2013 3:35 pm

Post: #50868 Komdrak
śr paź 30, 2013 5:40 am

Uznają zupy:)

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #51066 ikxio
ndz lis 17, 2013 1:37 pm

zupy chyba tylko w chinskich knajpach - ten metny rosolek zasypany makaronem nitki dumnie okreslany sopa nazwiesz zupa? bo ja nie

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #51145 ikxio
pn lis 25, 2013 11:31 am

zupy w Hiszpanii? 8O raczej potrawy na wyrost zwane "sopa"

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3552
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #51211 ikxio
czw gru 05, 2013 1:39 pm

Marikara typowa dla poludnia Andaluzji skladniki http://www.recetasgratis.net/Receta-de- ... 10061.html google sobie radzi z przepisem

Kardzian tiaaaa, jest ;) jak sobie ugotuje z kapusty z niemieckiej puszki :)
Hiszpanie kiszonek w zasadzie nie znaja bo jakos chyba ze wzgledu na klimat laktobakterie odpowiedzialne za kidszenie "dziczeja"maja potrawy z kapusty ale slodkiej - niektore nawet niezle, ale zeby posiekac i wymieszac z kawalkami miesa i wedlin to jeszcze nie wpadli, nawet nasza zasmazana ze skwarkami byla dla nich zaskoczeniem

fejkzbrods
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: sob cze 04, 2016 5:18 pm
Kontaktowanie:

Post: #54988 fejkzbrods
sob cze 04, 2016 6:02 pm

Afrykańska zupa orzechowa
Składniki:

1 - 2 łyżek oleju
2 marchewki
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki startego imbiru
6 chili pequin
1/2 łyżeczki cukru
3 szklanki rosołu
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka ugotowanego ryżu
sól
świeża kolendra



Sposób przyrządzenia:

W dużym garnku na oleju podsmażamy marchewkę, cebulę oraz imbir przez ok. 5 minut, do momentu, aż marchewki będą miękkie. Następnie dodajemy kmin, chili, cukier i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładką masę. W osobnym naczyniu mieszamy masło orzechowe z 1/2 szklanki zupy, całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez ok. 5 minut. W miseczkach wykładamy ugotowany ryż, zalewamy go zupą i ozdabiamy posiekaną kolendrą.

fakitorix
n o v a t o
Posty: 4
Rejestracja: pt cze 10, 2016 8:03 pm
Kontaktowanie:

Post: #55011 fakitorix
sob cze 11, 2016 4:49 pm

Hiszpańskie spaghetti na ostro
Składniki:

80 g kiełbaski chorizo, w plasterkach
spora garść natki
czerwona marynowana papryka jalapeno lub inna ostra
300 g świeżego spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g drobno utartego, świeżego parmezanu i trochę do podania



Sposób przyrządzenia:

Zagotować wodę w garnku na dużym ogniu. W tym czasie pociąć kiełbaski na paski i posiekać natkę oraz papryki. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić spaghetti, wsypać dużą ilość soli, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 min. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać kiełbaski, paprykę i dużą ilość pieprzu. Smażyć ok. 1 min, aż z kiełbasek chorizo zacznie cieknąć czerwony sos. Nabrać pół kubka wody, w której gotuje się makaron, odcedzić makaron i przełożyć na patelnię. Dodać natkę i parmezan. Zamieszać i polać wodą z kubka, aby makaron byt wilgotny. Postawić na stole dodatkową porcję parmezanu.

nikolabaf
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: śr mar 08, 2017 4:56 pm

Re: ostra kuchnia

Post: #56563 nikolabaf
śr mar 08, 2017 4:57 pm

do jakich potraw używacie papryczki peperoni


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość