Domowy twaróg

Sport, kuchnia, humor

Moderator: *mod

delikwenta

Post: #38077 delikwenta
pn maja 23, 2011 11:50 am

Hej Zoooosia
mam dokładnie ten sam proble. Też brakuje mi takiego typowego twrogowego sera. Robię go sama - z recepty mojej mamy. Kupuję najtłustsze mleko jakie znajdę a potem wlewam go do wielkiego słoika. Przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu aż do momntu aż będę widziałam, że robi się gruba warstwa na wierzchu. potem przez sitko odcedzam i twarów gotowy :D

lozzo

Post: #40307 lozzo
śr sie 24, 2011 8:32 am

Po tych postach zaczne bardziej doceniać smak białego serka :D

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3550
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #40340 ikxio
śr sie 24, 2011 2:36 pm

hiszpański ser jest podpuszczkowy moi goscie klasyke tego wcinajai kochaja - jak mam ochote za ser zakwasowy to robie na bazie danone prymityw

jerzy

Post: #41206 jerzy
śr paź 19, 2011 3:13 pm

niezle sie sprawdzaja grzybki kefirowe. wychodzi spoko kefirek, a takze twarog z niego. ja do tego kupuje mleko od krowy po 60 centow- to w zasadzie samo sie kwasi + smietana. pzdr

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3550
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #41215 ikxio
śr paź 19, 2011 6:01 pm

jerzy smacznego ja wole kaczke w pomaranczach

jerzy

Post: #41217 jerzy
śr paź 19, 2011 8:19 pm

tez wole kaczke, ale temat byl o nabiale :D

skara
"c e r v a n t e s"
Posty: 833
Rejestracja: pt wrz 16, 2005 11:46 pm
Lokalizacja: Murcja
Kontaktowanie:

Post: #41220 skara
śr paź 19, 2011 8:52 pm

Podajcie dokładny przepis. Proporcje, dokładnie z jakich marek robicie ser, ile czekacie, itp. Bo to się przydaaaaaa :)

Hummer
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: wt maja 21, 2013 8:49 am

Post: #49324 Hummer
czw maja 23, 2013 12:49 am

ja do mleka dodaję cytrynę, gotuję i odcedzam później twaróg

km
t í m i d o
Posty: 29
Rejestracja: pt mar 05, 2010 2:55 pm

Post: #49493 km
pn cze 03, 2013 9:50 pm

ja robie sama jogurt w yogurterze albo nastawiam mleko w garnku nie UHTe na kwasne, kiedy jest gotowe podgrzewam na minimalnym ustawieniu kuchni elektrycznej, tak, zeby nie przekraczalo 40 stopni /po wsadzeniu palca nie parzy/ 1-2- 3 godziny, az po wsadzeniu lyzki czy noza zostaje pekniecie - widac, ze tworzy sie skrzep i puszcza serwatke, potem czekam , aby ostyglo i przez gaze odsaczam
u nas bdb twarog jest w Lidlu - angielski granulowany

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3550
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Post: #49501 ikxio
wt cze 04, 2013 7:40 am

ale macie problemy? jakby w sklepie sera nie bylo?

Tuskegee
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr cze 05, 2013 1:00 am

Post: #49506 Tuskegee
śr cze 05, 2013 1:02 am

km pisze:ja robie sama jogurt w yogurterze albo nastawiam mleko w garnku nie UHTe na kwasne, kiedy jest gotowe podgrzewam na minimalnym ustawieniu kuchni elektrycznej, tak, zeby nie przekraczalo 40 stopni /po wsadzeniu palca nie parzy/ 1-2- 3 godziny, az po wsadzeniu lyzki czy noza zostaje pekniecie - widac, ze tworzy sie skrzep i puszcza serwatke, potem czekam , aby ostyglo i przez gaze odsaczam
u nas bdb twarog jest w Lidlu - angielski granulowany

Ja to samo... nie kupuję gotowego.

Awatar użytkownika
kunhella
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 12, 2015 8:55 pm
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post: #53681 kunhella
śr sie 12, 2015 9:03 pm

Ja kupuję twaróg w Lidlu i bardzo sobie go chwalę. Nie mam czasu niestety na robienie samodzielnie.

fejkzbrods
n o v a t o
Posty: 5
Rejestracja: sob cze 04, 2016 5:18 pm
Kontaktowanie:

Post: #54984 fejkzbrods
sob cze 04, 2016 5:59 pm

Jakiś czas temu dostałam od mamy grzybka tybetańskiego do domowej produkcji kefiru, do kuracji 20-dniowej - ale o tym innym razem.
Postanowiłam jednak przygotować z niego nie tylko kefir, ale także domowy twaróg.
Twaróg wyszedł rewelacyjny! Mój syn uwielbia taki domowy twaróg!
Polecam!

Jeśli więc macie osobę, która hoduje grzybka tybetańskiego poproście ją, aby się z Wami nim podzieliła, wystarczą 2 łyżeczki.

Oczywiście twaróg możecie przygotować z zsiadłego mleka, ale musicie odczekać kilka dni, aż się zsiądzie.

Składniki:

świeże mleko prosto od krówki, od gospodarza lub zwykłe pasteryzowane z butelki 2% lub 3,2% (nie może to być mleko UHT z kartonu!!!)
2 łyżeczki grzybka tybetańskiego (opcjonalnie - jeśli posiadacie)


Sposób przygotowania:
Jeśli nie posiadacie grzybka tybetańskiego mleko świeże przelejcie do dzbanka, przykryjcie gazą lub czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na kilka dni aż się zsiądzie.
Trwa to około 3 dni.

Jeśli natomiast posiadacie grzybka, to mleko (ja użyłam 3 litrów mleka) przelejcie do szklanej, plastikowej lub drewnianej miski, włóżcie grzybka i zamieszajcie, używając plastikowej lub drewnianej łyżki! Nie używajcie metalowych naczyń i łyżek!
Przykryjcie gazą lub czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na noc, na około 24 godziny.
Nazajutrz mleko zsiądzie się i będzie przypominało kefir lub zsiadłe mleko.

Mleko wraz z grzybkiem zamieszajcie i przelejcie przez plastikowe sito, aby odcedzić grzybka.
Grzybka dobrze opłuczcie na sitku letnią wodą i zachowajcie do produkcji kefiru lub zamróźcie, jeśli nie będziecie już go używać.

Zsiadłe mleko (kefir z grzybka tybetańskiego) stawiamy na gaz i podgrzewamy przez kilkanaście minut aż oddzieli nam się serwatka, uważając aby nam się nie zagotowało, bo twaróg będzie suchy i będzie się kruszył.

Gdy oddzieli już się nam serwatka to przecedzamy ser przez czystą ściereczkę (gazę podwójnie złożoną lub pieluchę tetrową), zawiązujemy i wieszamy, aby reszta serwatki odciekła.
Serwatkę oczywiście zachowajcie do produkcji domowego pieczywa, koktajli czy żurku.
Gdy ser ostygnie przenosimy go do lodówki i tak przechowujemy.
Smacznego!

Z 3 litrów mleka uzyskałam 350 g twarogu.

luk25
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: czw lut 02, 2017 11:30 am
Kontaktowanie:

Re: Domowy twaróg

Post: #56435 luk25
czw lut 02, 2017 11:33 am

kurczę ale inaczej smakuję jak się samemu zrobi i inaczej ze sklepu. Ja kupuję twaróg w sklepiku blisko mleczarni:)

Cauliflowerpl
l i t e r a t o
Posty: 553
Rejestracja: sob sty 02, 2010 10:57 am
Lokalizacja: Navarra

Re: Domowy twaróg

Post: #56447 Cauliflowerpl
pn lut 06, 2017 6:25 pm

Peter, idź do diabła spamerze...

Awatar użytkownika
ikxio
"c e r v a n t e s"
Posty: 3550
Rejestracja: wt gru 09, 2008 11:12 pm
Lokalizacja: Costa Blanca

Re: Domowy twaróg

Post: #56450 ikxio
wt lut 07, 2017 3:33 pm

zgnilek pyskuje? :bat:

Alisha
n o v a t o
Posty: 1
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:56 pm

Re: Domowy twaróg

Post: #56659 Alisha
śr kwie 05, 2017 9:40 pm

Kurcze, ale mi smaka narobiliście tym wątkiem... Jeszcze moja mama robiła w domu takie cuda sama, ja niestety nie odziedziczyłam po niej ani talentu ani cierpliwości ;) A wiadomo, że takie własne zawsze lepsze niż kupione.

furmankA
n o v a t o
Posty: 3
Rejestracja: śr sie 23, 2017 8:17 am

Re: Domowy twaróg

Post: #56990 furmankA
śr sie 23, 2017 8:55 am

Mleko niepasteryzowane przelewam do dużego naczynia i pozostawiam w pokojowej temperaturze na 2 dni w lecie lub na 3 dni w zimie, aby się zsiadło.
Jeśli zaś używam mleka pasteryzowanego dodaję do niego kilka łyżek maślanki lub kwaśnej śmietany, albo jogurtu z żywymi kulturami bakterii. Trzymam je przykryte ściereczką. Gdy już się zsiądzie wstawiam garnek na maluteńki gaz i mleko podgrzewam, do takiej temperatury, aby można było zanurzyć w nim palec i się nie poparzyć. Nie może się zagotować!
Gdy już w garnku zauważę grudki sera wyraźnie oddzielone od płynu - serwatki, gaz wyłączam i całość studzę. A po ostudzeniu odcedzam - do tego wystarczy sitko o drobnych oczkach.
Jeśli twaróg ma być bardziej odciśnięty z płynu, masę twarogową wkładam do lnianej ściereczki, zawijam, wkładam do sita i obciążam (kamieniem lub słoikiem napełnionym wodą) i pozostawiam na kilka godzin do odcieknięcia.
Twaróg można przechowywać kilka dni w lodówce.
______
Sklep http://biovi.pl/selen-organiczny z selenem i innymi suplementami.


Wróć do „Rozrywka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości